понеделник, 29 ноември 2010 г.

„Ел Класико” – най-големият футболен двубой на клубно ниво


Мачът на мачовете „Ел Класико” противопоставя за пореден път каталунската кръв на „Барселона” и кралската такава на „Реал”. Десетки години противопоставянето в национален и в световен план между двата испански гранда е над всяко друго по целия свят в спорта.
Първото дерби между Барса и Реал Мадрид се провежда през 1902-ра година, тъй като тогава се основава клубът от столицата. От тогава са изминали 108 години, а за този период света е видял абсолютно всичко от този знаменит сблъсък. Велики играчи, велики треньори, велики фенове – това е „Ел Класико” през годините. В исторически план първата голова фиеста е през 1934-та година при 5:0 за Барселона. Същият сезон обаче „белите” размазват „червено-сините” с 8:2. За „зловещ” може да се определи сблъсъка през сезон 1942-1943 години, когато двата гранда завършват 5:5. Ново 5:0 за Барса бележи сезон 1944-1945-та, а през 1950-51-ва година Барселона прави на пух и прах Реал със 7:2. В тези години светът става свидетел и на най-голямата победа в мача на мачовете – 11:1 за Реал Мадрид в мач за Купата на краля в Испания. През 1954-та година Барса бие Реал с 5:1 у дома, а през 1960-та година е поредния голов „трилър” – 5:3 в полза на Реал на „Ноу Камп”. Следва ново 5:1 само че за Реал Мадрид през 63-та. През 1974-та година на „Сантяго Бернабеу” Барса унизява съперника с пет безответни попадения. След 20 години мачове с по-малко отбелязани попадения битката се завръща с гръм и трясък през 90-те години на миналия век. 1994-та Барселона с Ромарио и Стоичков размазва с 5:0 „кралския клуб”. След година Реал бие също с 5:0 и си връща чрез страхотния Иван Саморано. Новият век бележи върхове в очакванията на двубоя и страхотни резултати. Най-впечатляващи са няколко такива. През 2005-та година Реал Мадрид печели с 4:2 на „Бернабеу”, като тази победа се случва преди и след загуби с по 3:0 на тима от Барселона. Един от най-запомнящите се мачове въобще е драмата на „Ноу Камп” през 2007-ма година, когато Роналдиньо и изгряващата звезда на Барса Лионел Меси се изправят срещу „галактическия” Реал Мадрид. Зрителите остават почти без дъх от положения през 90-те минути, а крайният резултат е страхотен за неутралния фен – 3:3. През 2008-ма Реал победи с 4:1 Барселона, но от този двубой насам има само загуби от съперника. На 2 май 2009-та година Барса се „подигра” с Реал като гост след 6:2 и изпуснат още по-голям разгром. Последният мач, игран през април 2010-та бе с по-малко попадения, като „каталунците” биха с 2:0 отново като гост.

Сега ще е различно и то много различно. Дебют в дербито ще направи вероятно най-добрия треньор в момента във футболната игра – португалския спец Жозе Моуриньо. Надменен, различен, но и страхотен мобилизатор и тактик – това е шампионът на Европа като треньор с Порто и Интер. Жозе пое тима на Реал Мадрид през лятото и дни по-късно стилът му се забелязва от всеки. Моуриньо е треньорът, който спечели евро-титлата с Интер, титлата и купата в Италия. Сега предизвикателството пред него е огромно, тъй като ще срещне най-добрия млад треньор на нашето време – бившият халф, а от няколко сезона и треньор на Барселона – Хосеп Гуардиола. Двамата се противопоставиха един срещу друг и през миналия сезон, като тогава португалецът водеше Интер и излезе победител от битката. Гуардиола взе титлата в Примера през последните сезони, както и Шампионската лига на Европа през сезон 2008-2009. Надхитрянето на ниво „треньори” ще бъде огромно и може да се очаква мини-победа както за Пеп, така и за Жозе.

Освен големи треньори Барселона и Реал Мадрид се „радват” на двамата безспорно най-добри футболисти в последните няколко години. Аржентинецът Лионел Меси бе избран за футболист номер 1 през миналата 2009-та година, а тази също е изключително добра за него на клубно ниво. До момента Лео има 134 мача с „червено-синята” фланелка, в които е отбялязал 130 попадения. Нещо уникално. В началото на настоящия сезон Меси не спира да бележи и вече има 13 гола в първенството на Испания от 12 мача. Срещу него е португалецът с номер 9 в Реал Мадрид – Кристиано Роналдо. След феноменални изяви в английския Манчестър Юнайтед от 2003-та до 2009-та години, Роналдо премина за колосалната сума от 96 млн . евро в тима на Реал Мадрид и стана трансфер номер 1 в историята на футбола. В Мадрид класата му не е „мръднала” и той е безспорния топ-играч в състава на Жозе Моуриньо. В 54 мача има 51 гола, а този сезон за 12 мача е отбелязал 14 попадения.
„Ел Класико” ще счупва рекорди и този сезон. Очаква се над 400 млн. души да наблюдават по телевизията мача – ако се изпълни това предположение, то двубоят ще се нареди на 3-то място в най-гледаните спортни събития за всички времена след финала на Мондиал 2010 и откриването на олимпийските игри в Пекин през 2008-ма година.
Часовете минават, „Ел Класико” наближава. Всеки истински фен на футбола ще бъде пред телевизора си, на мястото си на „Ноу Камп” или пред радио-приемника си на 29 ноември 2010-та година в 22 часа. И това е защото само в този двубой ще могат да се наблюдават виртуозите във футболната игра Меси, Роналдо, Моуриньо, Гуардиола, Шави, Касияс, Иниеста, Рамос, Пуйол, Пике... С три думи - Барселона срещу Реал Мадрид.

1 коментар:

  1. еми изяодха боя мадридчани. жозето да ходи да си събира футболистчетата и да ги научи кое е футболна топка и кое е човешки крак.

    ОтговорИзтриване