събота, 4 декември 2010 г.

Сезон 2010 в тениса – възходи и падения


Краят на 2010-та бележи новата златна страница в кариерата на големия испански тенисист Рафаел Надал. Рафа завършва годината като номер 1 в световния тенис при мъжете.
А годината не започна добре за него. В първия турнир от Големия шлем „Аустрейлиън оупън” победител стана швейцарския маестро Роджър Федерер победил на финала Анди Мъри от Великобритания. Надал отпадна на четвъртфиналите, където освен него напусна турнира и Джокович, Давиденко, Родик. „Изненадите” Чилич и Цонга достигнаха до полуфиналите. В края на май майсторите на играта се събраха във Франция за поредния Гранд турнир – „Ролан Гарос”. Ролите на Фед и Рафа бяха разменени. Надал спечели на „червено” след 3:0 сета на финала срещу шведа Робин Сьодерлинг. Изненади отново имаше сред полуфиналистите – Бердих и Мелцер. Федерер и Джокович отпаднаха на четвъртфиналните битки. Испанския „тореадор” Рафа Надал продължаваше да бележи възход във формата си. В края на юни великият турнир на Великобритания по тенис „Уимбълдън” бе наред да посрещне големите тенисисти. На зелените кортове в Лондон Надал отново мачкаше наред и взе поредната си титла от Голям шлем. На финала „мачото” отново победи с 3:0 сета, този път чеха Томаш Бердих. С място в осмицата на турнира се добраха Мъри, Джокович, Федерер, Сьодерлинг, Цонга и голямата изненада Лу.
 
Последният от четирите големи турнира се провежда по традиция в САЩ – „Us Open”. В края на август Надал отново нямаше съпротива в щатите и разби всякаква конкуренция, а на финала и блестящо представилият се „Жокер” Новак Джокович от Сърбия. Швейцарецът Федерер стигна само до топ 4, където влезе и руснака Михайл Южни.

Топ 10 на най-добрите мъже в тениса за 2010-та година вече се подреди:
1.     Рафаел Надал /Испания/
2.     Роджър Федерер /Швейцария/
3.     Новак Джокович /Сърбия/
4.     Анди Мъри /Великобритания/
5.     Робин Сьодерлинг /Швеция/
6.     Томаш Бердих /Чехия/
7.     Давид Ферер /Испания/
8.     Анди Родик /САЩ/
9.     Фернандо Вердаско /Испания/
10.    Михайл Южни /Русия/

България също има повод за радост през 2010-та година за успехи в тениса. При жените Цветана Пиронкова достигна до топ 35. Успехът и на „Уимбълдън” бе забележителен, след като Цвети достигна до полуфиналите на турнира. Тя продължава страхотните ни традиции в тениса при дамите след успехите на сестри Малееви.
 
При мъжете хасковлията Григор Димитров изпраща блестяща година, в която се изкачи с над 180 места в ранклистата при мъжете и завършва на 106-та позиция. Талантът на младия българин е виден и за 2011-та се очертава Гришо да атакува при възможност топ 50.
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар