понеделник, 6 декември 2010 г.

Ученикът надви учителя в първите уроци за сезона с 2:1 победи

Първите стартове за световната купа по биатлон за мъже се превърнаха в двубои между легендата в спорта Оле Ейнар Бьорндален и носителят на купата за миналия сезон Емил Хегле Свендсен. Двамата норвежци, които имат разлика от 11 години във възрастта, сътвориха „адска” битка в 3-те старта, провели се в шведския зимен център Остерсунд. В индивидуалната надпревара на 20 км Свендсен взе победата с 2 грешки в стрелбата и 18 точни изтрела. Оле Ейнар също направи 2 пропуска, бяга с темпото на Свендсен до последната обиколка, но в крайна сметка „летящият” финал на Свендсен му донесе 60 точки за генералното класиране. Трети се нареди единствения биатлонист, който показва близко до двамата големи темпо, а именно французинът Мартен Фуркад. Изключителен успех имаше и за българите в състезанието. 23-годишният Красимир Анев завърши на 18-то място, което е най-големият му успех в старт за Световна купа.

Във вторият старт за сезона, спринта на 10 километра, бе ред норвежците отново да се борят един срещу друг за победата. С пропуск в първата стрелба и 5 от 5 точни изтрела във втората Свендсен се справи със всички съперници, късметлийски надви и Оле Ейнар Бьорндален. Шесткратният олимпийски шампион не направи грешка в 10-те си изтрела, водеше с 12 секунди след втората стрелба на Емил Свендсен, но метри преди финала падна по трасето и изгуби изключително важни секунди. Това бе подарък за по-младия му съотборник, защото с 3.9 секунди на финала на първо място се нареди именно той, но ако не беше падането на Оле нещата щяха да са други. Спортът обаче не прощава грешките и Свендсен започна сезона с 2 победи в 2 старта. На 14.3 секунди от победителя се нареди отново представителят на Франция Мартен Фуркад. Отново страхотно представяне записа Краси Анев, който завърши на 24-то място след 10 точни изтрела на стрелбището. Стартът бе много важен, тъй като състезателите заеха стартови позиции в преследването както са финиширали в спринта. Уникалната битка Оле –Емил просто влезе в своя върхов момент. След първите две стрелби двамата се движеха един до друг, на 0.4 секунди разлика и без наказателни обиколки. Третата стрелба бе видимо нервна, тъй като състезателите отново бяха коридор до коридор на стрелбището. С по една грешка те не успяха да вземат предимство за себе си и оставиха развръзката за последната стрелба в състезанието. Там нервите на Оле Ейнар Бьорндален излязоха по-железни и той направи само един пропуск, докато сънародника му сгреши 2 пъти. Това предопредели финала на надпреварата, тъй като за Бьорндален завъртя една, докато Свендсен две наказателни обиколки. Разликата между двамата след наказанията бе над 20 секунди, а Оле успя да я запази такава до финала. За съжаление Красимир Анев трябваше да стартира от 24-та позиция, но не се появи на старта.

В крайна сметка в Швеция се водиха само 3 от множеството битки през сезона. Битките ученик – учител в биатлона, Свендсен – Бьорндален, засега са 2:1 в полза на младия норвежец. Но... „легендата” губи само с една битка, а „войната” през сезона ще е много дълга.



Няма коментари:

Публикуване на коментар