петък, 29 октомври 2010 г.

NBA – новият сезон започна


Сезон 2010-2011 в Националната Баскетболна Асоциация в САЩ започна. Миналата година драмата бе невероятна, след като старите врагове в спорта Лос Анджелис Лейкърс и Бостън Селтикс си „спретнаха” грандиозни финални мачове, като в крайна сметка „езерняците” от Ел Ей надделяха. 7 двубоя, като последния трилър завърши едва с 4 точки преднина за Кобе Брайънт и компания. Страхотен, страхотен сезон.
Тази година Лейкърс отново са сред фаворитите. И няма как да е иначе, след като в състава си имат Кобе Брайънт и Поул Гасол. С този си състав тимът игра три поредни финала в последните сезони, като последните 2 бяха спечелени. Сега е моментът „жълтите” да изравнят рекорда на Бостън Селтикс в броя на титлите. „Келтите” имат 17 трофея и само 4 загубени финала, докато за тима на треньора Фил Джаксън загубите на финал са 15 на брой. Бостън, които станаха шампиони през 2008-ма година, очакват отново да играят за златните медали. Рей Алън, Джърмейн О’Нийл, Пол Пиърс, Кевин Гарнет и новото попълнение в лицето на ветерана Шакил О’Нийл са изключителна комбинация от талант и опит, която едва ли ще бъде лесно разгадана от противника. Хюго Тукуглу, Грант Хил и Стив Наш водят друг от фаворитите, полуфиналист от миналия сезон, тимът на Финикс Сънс. „Слънцата” загубиха от Ел Ей Лейкърс по пътя за титлата и сега се надяват на реванш. Друг фаворит, макар и все още без титла в НБА е тимът на Орландо Меджик. Полуфиналисти през 2010-та, финалисти през 2009-та година, но никога първи досега. „Магьосниците” нямат шанса да вдигнат трофея дори в златните си времена с Шакил О’Нийл през деветдесетте, но сега отново се надяват. Интересно е и покрай съставите на Маями Хийт и Кливлънд Кавалиърс. Точно от „кавалерите” в „горещите” премина звездата на американския баскетбол Леброн Джеймс. Заедно с Дуейн Уейд, се очаква Хийт да са заплаха за всички тимове в лигата. Може би последният интересен фаворизиран тим е този на „шпорите” от Сан Антонио. Тим Дънкан, Ману Джинобили и Тони Паркър гонят следваща титла в НБА, след тази за тима през 2007-ма.
Интересна новина е че звездата на Филаделфия Алън Айвърсън се трансферира извън НБА. Тридесет и пет годишният американец подписа изненадващо с тима от турската лига Бешикташ.
 
 
В първите дни за сезона Лейкърс победи много трудно Хюстън Рокетс с 2 точки разлика – 112:110. Поул Гасол бе над всички със 29 точки, а Кобе завърши с 27. Бостън победи Маями на старта, но все пак „горещите” също взеха победа във втория си мач – срещу Филаделфия. Бостън също е с актив 1 победа и 1 загуба, след като „изоставения” тим на Кливлънд ги победи с 95:87 във вторите мачове.
Сезонът започна, а пътят до финала е дълъг. Кой ще е номер 1 ще разберем чак през пролетта. Дотогава ще следим изкъсо всичко интересно в залите в САЩ и Канада.

Няма коментари:

Публикуване на коментар