понеделник, 22 ноември 2010 г.

Финалният турнир за 2010-та – Мастърса в Лондон


На 21-ви ноември започва последният голям турнир в тениса за мъже Мастърс в Лондон, Англия. В едноседмичния турнир 8-те най-добри тенисисти през годината са разпределени в 2 групи, като първите двама от група продължават на полуфинални сблъсъци. В група А са Рафаел Надал /Испания/, Новак Джокович /Сървия/, Томаш Бердих /Чехия/ и Анди Родик /САЩ/. Група В противопоставя Роджър Федерер /Швейцария/, Робин Сьодерлинг /Швеция/, Анди Мъри /Великобритания/ и Давид Ферер /Испания/. Всеки от 8-те има своите козове, но големите фаворити са Фед и Рафа:

Рафаел Надал е водачът в световната ранклиста и със сигурност изпраща 2010-та, като една супер успешна година. Рафа взе 3 от 4-те турнира от Големия Шлем. Испанецът спечели „Ролан Гарос” през юни във Франция, „Уимбълдън” през юли във Англия и откритото първенство на САЩ през септември. Рафаел няма от какво да се притеснява след като през този сезон е победил всеки от съперниците си.




Роджър Федерер започна страхотно 2010-та с победа в първия голям турнир – този в Австралия. След страхотния му триумф обаче швейцарецът не успя да достигне дори до финал на останалите 3 големи турнира, които пък за капак бяха спечелени от големия противник на Фед – Рафаел Надал.






Третият в световния тенис Новак Джокович от Сърбия също е с нагласа за победи в последния турнир за годината. Тази година „Жокера” игра на финал на US Open, който загуби от Рафа Надал с 1:3 сета. В другите турнири от Големия шлем достигна до полуфиналите на „Уимбълдън”, както и до четвъртфиналите във Франция и Австралия.





Страхотен сезон след себе си ще изпрати най-добрия швед в тениса – Робин Сьодерлинг. За втора поредна година той достигна до финалния двубой във Франция на „Ролан Гарос”. През 2009-та Робин загуби с 0:3 сета от Федерер, сега загуби пак с 0:3 само че от Надал. В САЩ и Англия Сьодерлинг достигна до четвъртфинал, а в Австралия бе слабо представянето му след отпадане още на старта.




Домакините от Англия се надяват, че Анди Мъри, като представител на Великобритания ще успее да вземе поне този трофей след неуспеха му на „Уимбълдън”. Там той достигна до полуфинал, но по-големия му успех за 2010-та бе финала в Австралия в началото на годината.






Томаш Бердих е чешкия топ тенисист, достигнал до 5-то място в класацията на тенис асоциацията. 25-годишния Бердих игра финал на „Уимбълдън”, както и полуфинал на „Ролан Гарос”. Друг финал, който изигра бе на турнир в Маями, който също загуби – от Анди Родик.






Без голям успех тази година, но под номер 7 в света, Давид Ферер е аутсайдер във финалния Мастърс. Давид не успя да стигне дори до четвъртфинални сблъсъци в турнирите от Големия шлем. Все пак той спечели 2 по-малки турнира и игра на още 3 финала.






Представителят на САЩ в Мастърса е добре познатият на тенис феновете Анди Родик. В момента Анди е номер 8 в света, като за 2010-та може да се похвали само с четвъртфинал на Australian Open. В други 2 мастърс турнира – тези в Индиан Уелс и Маями Родик игра на 2 пъти финал, като спечели този в Маями, САЩ.








Трудно е да се предположи кой ще е победител в турнира, тъй като всеки един от участниците е пределно изморен от тежката и натоварена година. Календарът бе пренаситен, което е предпоставка за по-малко класни изпълнения от страна на елита в тениса. Миналта година на финала в Лондон играха Николай Давиденко и Хуан-Мануел Дел Потро, като победител излезе руснака. Тази година нито един от двамата не е в топ 8 и битката ще е между нови герои. Дали Рафа Надал и Роджър Федерер са прекалено уморени или са готови за още един епизод от многогодишната си битка – предстои да разберем от 21 до 28 ноември.


Няма коментари:

Публикуване на коментар