петък, 26 ноември 2010 г.

Да инвестираш в БГ футбола


Както знаем всички футбола у нас се развива само и единствено по наш си тертип много различен от всички други известни в Европа и света. Предлагам един по весел коментар на това какво би станало ако един чуждестранен инвеститор иска да си има футболен клуб у нас.
И така....
Това е един обикновен ден в света но не и в България. На аерогара Варна има тълпи от журналисти, които чакат да пристигне с частния си джет шейх Мансур (всички знаем кой е шейха, няма смисъл да се отклоняваме от темата и да ви разказвам за него). Та преди два дни шейхът е разкрил своите планове да закупи наш футболен клуб и да инвестира в страната, затова и всички тръпнат в очакване да разберат кой е въпросният клуб. Сега всички ще се питат защо точно в България иска да инвестира шейхът. Отговора е толкова прост – преди месец шейха се е срещнал със свои бизнес партньори, които вече са инвестирали в БГ. А именно построи ли са супер модерна писта за формула едно, от която самият Макс Мозли е бил доста впечатлен, че е предложил да се провеждат две състезания на нея – едно лятото и едно зимата на сняг, в следствие на което всички отбори са в трескава подготовка за зимно оборудване на болидите. Както и да е това е друга тема. Шейхът е бил толкова впечатлен че неременно е решил да инвестира в спорта и тъй като неговия любим спорт е футбола, нямало какво толкова да му мисли. Това даже съвпаднало със закриването на неуспешния за него проект Ман. Сити.
След многобройни въпроси шейхът склонява и казва, че въпросният клуб който си е избрал е..........Макак (Шумен), това е бившия ФК Панайот Волов. Всички са стъписани, а най – потресени са шефовете на ЦСКА, които са се надявали слуховете, които сами са пуснали да са верни и да продадат отбора. Но уви.
На общото събрание на АД-то което държи правата за отбора (съжалявам но не му знам името, затова го наричам за кратко АД-то), се явяват всички акционери  - точно 10 на брой. Естествено всеки твърди, че държи поне 30% от акциите. Преговорите минават глатко и шейх Мансур вече е горд собственик на ФК Макак. Световната преса гръмва. Роди се нов гранд.
На следващия ден, след сделката става ясно, че въпросния клуб има известни задължения – за ток, за вода......и на двама бояджии боядисали съблекланите преди началото на сезона. След това излиза, че шейхът е придобил точно 25 играча, 3 треньори и 1 служителка по чистотата. А стадион и база няма. След няколко консултации се разбира, че въпросния стадион с капацитет от 13000 места – 10000 от които са за правостоящи, е собственост на общината. Насрочва се среща с кмета и управителя на Спортни имоти, за да се уреди въпроса с базата. На шейха недвусмислено му се заявява, че стадиона не може да бъде закупен, тъй като общината смята да го гледа как се руши...:)))). Единствената възможност е да се вземе на концесия. Да поясним концесия е когато ти дават да ползваш нещо за определен период от време, да го обновяваш и развиваш, и след време собственика ( в нашия случай общината) си го взима и ти оставаш с............. – да без нищо. Естествено това е неприемливо и шейха се отказва от сделката за базата.
На първата тренировка на отбора, гордият нов собственик се среща с играчите, които веднага го нападат за „добре дошъл” с приказки за неизплатени от седем до десет заплати и стачка. Само трима юноши не учасват в бунта, щот не могат да схванат за какво иде реч, а и имат други по важни грижи, все пак утре имат класно по литература. На входа на стадиона вече се е струпала тълпа от агенти, които казват, че водят новия „Дрогба”, новия „Анелка”, новия „Меси” а само един агент явно се е объркал и предлага новия „ Линекер” (кой е пъ тоа). Естествено всичко го смятат за лъжец и измамник.
Да се върнем на базата.
Съветниците на шейха са намерили страхотно място за нов стадион и обявяват на широката общественост проекта си. Чисто нов стадион с капацитет 30 000 места + зала и тренировъчни игрища. На фона на  проекта на ЦСКАто – 150 хилядна арена ( тук се има предвид всички фенове на ЦСКА от страната + тези на Левски, Локо Сф и Славия) и 5 МОЛ-а и супер модерни тренировъчни игрища. И това само на площта на стария стадион „Българска армия”. До тук добре, но още на следващия ден пресата гръмва, че земята за стадиона е заменка (за справка заменка е да дадеш нивята на дядо си за неплодородна почва на първа линия на Южното Черноморие – супер си наигран), като шейха е заменил 2 петролни кладенеца в ОАЕ за земята за стадиончето, като посредник е бил баща му, който е с български корени, а братовчед му на шейха работи в общината.
         След всички приключения нашият горд инвеститор започва сезона с големи надежди и очаквания.
         Спирам дотук само за да Ви кажа да очаквате продължение на историята и премеждията на шейха през първия сезон на отбора...


Стефан Стефанов
 
 

1 коментар: