вторник, 21 декември 2010 г.

Изводи от евро-участието ни в Лига Европа за сезон 2010-2011


„Отмина и тази година, година в радост и болка, година с усмивки и сълзи, година като всяка година...” – да това е част от песен на Веско Маринов, с която и за българското участие в европейските клубни турнири по футбол за годината можем да сложим точка. Сезон 2010-2011 за родните евробойци завърши, за някои успешно, за други отдавна е приключил по неприятен начин.
Левски е най-печелившия български тим в евро-турнирите и тази година. „Сините” започнаха надпреварата в Лига Европа рано-рано – на 15 юли. В първите си мачове тимът прегази Дъндолк от Ирландия с 6:0 и 2:0. Следваха шведски изпитания, които момчетата на треньора Ясен Петров издържаха с „отличен”. Калмар бе отстранен след 1:1 в Швеция и 5:2 в София, а АИК след равен навън и победа с 2:1 у дома. Всичко това носеше точки за клубния и национален коефициент, а също и пари за клуба, тъй като всеки резултат различен от загуба донася и приходи в касата на отбора. След победата над АИК, Левски се класира за груповата фаза на турнира, където ги чакаха по 2 двубоя срещу Спортинг /Португалия/, Лил /Франция/ и Гент /Белгия/. „Крепостта Георги Аспарухов” не падна и в трите домакински срещи в групата. С подкрепата на вярната си публика Левски победи Гент с 3:2 в „луд” мач, както и Спортинг с 1:0. С Лил „сините” направиха „злощастен” равен двубой, който в крайна сметка ги изхвърли от елиминационните битки на пролет. Въпреки 3-те загуби на чужд терен тимът показа невероятна стабилност у дома, спечели нови 7 точки в групата и в крайна сметка може да се приеме че изпълни целите си за есента. Друг голям плюс е че интереса към футболистите на отбора се вдигна, тъй като множество скаути наблюдаваха срещите на Левски, а Гара Дембеле и Жоазиньо се очаква да бъдат продадени в чуждестранни тимове, като сумите които ще пристигнат в касата на „сините” при трансфери ще бъдат няколко милиона. Финансите трябва да изчисли Константин Баждеков, но едно е ясно – Левски изпраща печеливш от няколко гледни точки есенен полусезон в Европа.
ЦСКА бе раздиран от скандали цяла есен, а и вече всъщност няколко години. Това се отразява и на евро-облика на тима, който все повече запада с годините. Все пак на моменти „червените” показват великия „армейски” дух и записват важни победи в евро-битките. Срещу Клифтънвил и ТНС едва ли можеше да се види класа от ЦСКА, но бе изключително важно за тима да преодолее съперниците, тъй като те изпращаха тима в групите на Лига Европа. Победи с 3:0 и 2:1 срещу Клифтънвил и резултати 3:0 и 2:2 срещу ТНС наистина класираха ЦСКА при големите, но там жребия ги срещна с много тежки съперници – Бешикташ /Турция/, Порто /Португалия/ и отстранилия нашенския Берое малко по-рано в турнира – Рапид /Австрия/. Няма как да се отрече, че „червените” дадоха доста от себе си в мачовете и късметът им попречи да вземат повече от 3-те точки, с които завършиха групата, но винаги освен късмет, трябва и класа. Все пак една победа над Рапид в Австрия въобще не е зле на фона на мачовете, които изнасят цяла есен в А група „червените”. Победата носи малко точки, а и малко пари за иначе празната каса в ЦСКА. Един-двама футболисти блеснаха с изяви и точно в тях е надеждата на ръководните органи в тима да се вдигне финансовия ресурс, чрез трансфери на Делев и Маркиньос. Друг е въпросът има ли въобще кой да замени двамата футболисти, но това е само един от десетките въпроси, които трябва да разреши ЦСКА в близките дни, за да може ЦСКА и догодина да представлява България в Европа.
Шампионите от Литекс имаха „ужасен” полусезон в турнирите. Започнаха от Шампионска лига, където започнаха добре – победи с 4:0 и 1:0 над Рудар. Следва обаче кръг, който срещна Литекс с Жилина и отпадане след 1:1 и 1:3 навън. „Оранжевите” продължиха в Лига Европа, но ... не за дълго. Нов „кошмар” на Левски се изпречи на пътя на Литекс – Дебрецен /Унгария/. След равенство в Ловеч и загуба навън Литекс отпадна и от Лига Европа. Дивиденти, които измъкнаха ловчанлии от тези загуби бяха смяната на треньора с Любо Пенев, който вдигна тима поне за мачовете у нас и резултатът е че Литекс в края на 2010-та година е най-близо до това през 2011-та отново да се бори за влизане в груповата фаза на Шампионската лига. Друг плюс е че дори и да са само две, победите в турнира донесоха приходи в тима, с които да може да се покрие част от бюджета за сезона.
Последният наш представител в Лига Европа бе носителят на купата на страната Берое. Старозагорци имаха „злата” участ да играят първите си мачове в Европа от години насам срещу претенциозния тим на Рапид /Австрия/. След загуба във Виена и равенство у нас, тези двубои останаха и последни за „зелените”. Все пак тимът на Илиян Илиев се държа достойно, по мъжки, и направи каквото можа, но в началото на сезона финансите в тима бяха доста намалели, като част от играчите, завоювали купата преди няколко месеца вече бяха в други български тимове. Това предопредели късия път на Берое в Европа.
Като цяло за сезона можем да заключим като добро представянето на Левски и ЦСКА, реално такова за Берое и слабо за Литекс. Коефициентите ни в Европа за догодина не са никак добри вече. Левски е с 14.575, ЦСКА – 10.575, Литекс – 8.575, Локо София – 7.575, Черно море – 5.575, Берое – 4.575. Ако някой друг от изброените тимове играе в евро-турнир, то коефициентът му ще е доста „мизерен” – 3.575. Това показва, че вече освен Левски няма да имаме поставени тимове в по-горните кръгове на турнирите – нещо от което примерно този сезон се възползвахме.
За догодина ни трябват повече увереност, повече мотивация, по-добри организационни действия от страна на тимовете за да можем да се поздравим с една по-успешна година за българския футбол, с една година на евро-успехи. Дано.

Владимир Вичев
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар