сряда, 26 януари 2011 г.

Давид Ферер отстрани Рафа Надал на четвъртфиналите, Фед, „Жокера” и Мъри са все още в играта


Първият голям турнир по тенис за 2011-та година е към своя край. В последната фаза на откритото първенство на Австралия останаха 4-те най-добри тенисиста, които ще определят двамата финалиста. До полуфиналната фаза стигнаха Давид Ферер от Испания, Роджър Федерер от Швейцария, Новак Джокович от Сърбия и Анди Мъри от Великобритания. В решаващата фаза ще се изпправят един срещу друг Ферер срещу Мъри и Джокович срещу Федерер. Дори и в късните за България часове е ясно че истинските любители на този спорт сън няма да спят, но ще гледат тези 2 двубоя от турнира.
Рафа Надал, който е номер 1 в света на тениса в момента, достигна по безпроблемен начин до четвъртфиналния мач от Australian Open. Първите два мача на испанецът бяха за загрявка, тъй като в тях той загуби едва 4 гейма. След това в 3-ти кръг Надал се поизпоти срещу представителя на домакините Бърнард Томич, но и него победи без да загуби сет. 15-тия в схемата на турнира Марин Чилич от Хърватска не бе особено голямо препятствие за Рафа, който го преодоля с 3:0 сета. На четвъртфинала в испански сблъсък Надал срещна Давид Ферер, който е 7-ми в световната ранглиста на ATP. В този двубой Ферер обаче се оказа по-концентриран и по-мотивиран от световния номер 1 и го победи зашеметяващо с 3:0 сета. В играта на Надал си личеше, че все още не се е излекувал от вируса, който хвана преди седмици в турнир в Доха. Така Ферер ще играе полуфинал и ще е най-добре представилия се испанец на първия турнир от Големния Шлем. Преди мача с Надал Давид спечели срещу Ниеминен, Ръсел, Беранкис и Милош Раонич.
2-рият в света и първа ракета на Швейцария Роджър Федерер бе с класи над всички по пътя си до полуфинала, освен Жил Симон от Франция. Мачът във втори кръг с франзуцинът, който е 34-ти в света, бе много оспорван и чак след 5 сета Фед взе победата след 6-2, 6-3, 4-6, 4-6, 6-3. Последвалите Малис и Робредо видно не бяха от класата на Федерер, а на четвъртфиналите швейцарецът победи сънародника си Стаснислас Вавринка с 3:0 сета, като по-рано в Мелбърн „ракета номер 2” на Швейцария бе отстранил българския представител Григор Димитров.
Новак Джокович от Сърбия ще се изправи срещу Федерер на полуфиналите. „Жокера” е в топ форма след като в двубоите си досега даде само един сет на съперниците си. Алмагро, Троицки, Бердих... не успяха срещу сърбин, който се е запътил към финал. Но дали може да спре Роджър?
Последният представител в топ 4 на откритото първенство на Австралия е великобританецът Анди Мъри. Мъри загуби само 1 сет и то на четвъртфиналите срещу изненадата на турнира Дългополов от Украйна. Великобританецът е в много много добра форма и срещу Давид Ферер е точния момент да покаже най-доброто от себе си и да се класира за 2-ри пореден път на финала на Australian Open.
 
Миналата година на финала играха Роджър Федерер и Анди Мъри, като и тази година фаворити за достигането на последната фаза са точно тези двамата. През 2010-та Роджър взе 16-тата си титла от Голям шлем след 3:0 сета срещу Анди. Дали е дошло време за 17-та такава или пък Мъри може да победи този път Фед, дали Джокович и Ферер не „крият” тайни оръжия за да се класират на финала? Остава малко за да разберем...
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар