четвъртък, 27 януари 2011 г.

Оле Ейнар Бьорндален – „Кралят” на биатлона

На 27 януари 2011-та той навършва 37 години. Той е най-добрият в спорта, в който се състезава. Наричан е „Краля” на този спорт. Спортът се нарича биатлон, а спортистът е великия и вече легендарен норвежец Оле Ейнар Бьорндален.
Оле е роден в Драмен, Норвегия през 1974 година. Успехите му по зимните писти започват през 1993-та година, когато на 19 години той печели 3 от 3 възможни златни медала на световно първенство за юноши. 1998-ма е година, която възкачва Оле Ейнар по върховете на биатлона. На олимпиадата в Нагано, Япония Бьорндален печели първото си олимпийско злато, на 25 години. Той печели спринта на 10 километра, а на игрите завоюва и сребро от щафетите. Същата година Оле печели злато и сребро на световното първенство в Поклюка, Словения, а през март и голямата световна купа за най-добър биатлонист през сезона. Изобщо тази година е преломна в кариерата на викинга и след нея все по-често се чува името му, заради успехите, които постига. Хъс, умения, класа, страхотни бегови и стерелкови възможности – това е което Оле ще покаже и показва на света в следващите години.
През 2002-ра година на Олимпиадата в Солт Лейк Сити, САЩ Бьорндален се записва с големи златни букви в историята на зимните спортове. Оле побеждава във всички дисциплини на игрите – спринт, преследване, индивидуално и щафета. 4 златни отличия за „златния” Оле. Незаслужено норвежецът остава 2-ри в класацията за спортист на годината след доминанта във формула 1 Михаел Шумахер. През 2003-та година победите му в спорта му донасят световната купа, заедно с 2 златни медала от световно първенство. За Оле няма непостижими неща, за което свидетелстват общо 6-те завоювани световни купи през годините, последната от които през 2009-та. На фронта на световните първенства постиженията са му „убийствени”. Бьорндален има 14 златни медала, 10 сребърни и 9 бронзови отличия. Последното проведено първенство в Пьонгчанг, Корея бе поредното изпълнено с успехите на Норвегия и техния номер 1 в белите спортове. 4 златни медала и само един старт, в който Оле завърши по-надолу от първото място – 4-ти на масов старт.
На 5 декември 2010-та година викингът постигна своята 92 индивидуална победа в стартове за световната купа, което е абсолютен рекорд в състезания за зимните спортове. Предишният рекорд остава далеч назад – 86-те победи в ските на Ингемар Стенмарк. Оле има и още 1 победа в старт от световна купа по ски-бягане, което прави общата бройка на победите му на 93. По-рано през годината на последните провели се олимпийски игри Оле взе 6-тата си олимпийска титла, след злато в щафетите на игрите. Оле Ейнар Бьорндален тежи около 66 килограма, а златото което е спечелил до момента сигурно е по-тежко от него. Викингът е любимец на милиони фенове по цял свят. Всички се надяват той да участва на олимпийските игри в Сочи, Русия през 2014-та година. Ако го направи тогава той ще бъде на ... 40 години. Най-важното е Оле да продължи да радва с участията си феновете на биатлона, които дори немци, французи или руснаци знаят кой е номер 1 в спорта за всички времена. Да е жив и здрав, Оле Ейнар може да даде още на биатлона, въпреки страхотната конкуренция от по-млади таланти, той винаги ще бъде гледан по един друг начин, по начин който никой друг не се гледа в биатлона. Камери, фенове и участници винаги ще вперват поглед в него и няма да изпускат нито едно негово действие по пистата, защото той е единствения, той е Крал Оле.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар