понеделник, 28 февруари 2011 г.

„Левски” в нокдаун след звучен „червен” шамар на „Герена”


ЦСКА спечели вечното футболно дерби в България срещу Левски с 3:1 в първи кръг от пролетния полусезон на А група. На стадион „Георги Аспарухов” в София „сините” домакини и „червените” гости сътвориха бърз за стандартите ни футбол, без обаче множество чисти голови положения пред двете врати. Изненадващо за мнозина треньорът на ЦСКА Милен Радуканов бе по-добре проучил противника си, подбрал бе по-правилната тактика за двубоя и в крайна сметка отпразнува с възпитаниците си първа победа на този стадион от 1985 година. Вярно е че повечето сблъсъци през тези 25 години се провеждаха на националния стадион, но въпреки това една голяма част от мачовете се играеше на „Герена”, когато Левски бе домакин.
Борбеност, битка и сгъстени халфови линии видяха 15 000 на стадиона, от тях 12 000 за Левски и 3000 „червени”. По правилно подредения тим обаче изчакваше своите моменти и ги дочака, най-вече заради страхотната борбеност на Спас Делев и показаната класа от страна на Мишел Платини, който безспорно бе номер 1 на терена. Първата част бе равностойна, като игра, но „черевените” достигнаха до аванс в тяхна полза след уникална грешка на „синята” отбрана и вратар. В 33-тата минута вратаря Митрев и централния защитник на Левски Милиев се сблъскаха в опит да изчистят топката пред погледа на Спас Делев, но топката мина встрани от двамата и най-близко до нея се оказа сменилия номера си и взел „тежката” 9-ка в тима на ЦСКА Мишел Платини, който отбеляза за 0:1. Втората част се чакаше от левскарите на трибуните, за да докаже техния тим, че отново притежава класата да обърне съперника. Да, но това за жалост на „сините” и радост на „червените” привърженици не се случи. ЦСКА използва пълноценно шансовете си и отбеляза нови попадения. Първо Мишел Платини вкара от 8-9 метра след пас на Нелсън,а Апостол Попов в 66-тата минута довърши „сините” с гол след пас от непряк свободен удар и страхотно пласиране и удар в наказателното поле на противника. При 0:3 интригата в двубоя свърши. В този момент „червените” опитаха сами да върнат Левски в мача след като Костадин Стоянов, който иначе изигра страхотен мач срещу Гара Дембеле, си отбеляза автогол. Левски обаче бе по-слаб отвсякога и не успя да вкара нов гол.
 
Така ЦСКА записа сладка победа на стадиона на вечния противник. Милен Радуканов показа на Георги Иванов, Ясен Петров и Тодор Батков, че думите казани преди дербито за разгром на „сини” над „червени” просто няма как да се подплатят с резултат на терена. За Левски остава размисъла къде сгрешиха, а за ЦСКА остава да запазят страхотната си мотивация за игра и в следващите кръгове в А група.
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар