четвъртък, 24 март 2011 г.

Сезон 2011 най-сетне започва – време е да се потопим във Формула 1

Сезон 2011 във Формула 1 започва! На 27 март е първото състезание за годината – Гран При на Австралия в Мелбърн. Всички тимове са готови, а стартът скоро ще бъде даден.
Няколко са основните промени с миналия шампионат. Всяка промяна в промяна на аеродинамиката на болида, в следствие на движението на пилотите е забранена. Премахва се двойния дифузьор, който беше дикутиран нашироко през 2010-та. Марката „Пирели” се завръща в света на Формула 1 и ще е единствен доставчик на гуми за тимовете в следващите 3 години, след като „Бриджстоун” напуснаха състезанията. Ако някой пилот в квалификациите на отделно състезание е 107% по-бавен от първия той се дисквалифицира. Задните крила са вече регулируеми, а системата за възстановяване на кинетичната енергия се завръща в помощ на отборите.

Тимовете тази година са 12 на брой, стартовете са 19, а може би и 20 на брой. Стартът в Бахрейн бе отменен в ранен етап на годината, заради безредиците в арабския свят, но е възможно кръга да бъде насрочен за края на годината. 

Шампионите при конструкторите Ред Бул с шампиона Себастиан Фетел са фаворити и през този сезон за големите трофеи. Фетел и съотборникът му Марк Уебър показаха много добри резултати в тестовете преди сезона и се очаква екипа на Ейдриън Нюи да е готов на 100% за нови битки и нови успехи през 2011-та година. Мартин Уитмарш и Макларън имаха проблеми с надежността на новия си болид за тази година. Проблем за пилотите Люис Хамилтън и Дженсън Бътън бяха освен неиздръжливостта на болида и скоростта, която въобще не бе на ниво в предсезонната подготовка. Все пак двете седмици бонус които се получиха за подготовка заради отлагането на Гран При на Бахрейн донесоха нужното време в английския тим, за да могат да оправят проблемните неща. Ферари с новото Ф-150 по случай 150 години от обединението на Италия се надяват да поправят тактическите си грешки и да триумфират с титла в края на годината. Фернандо Алонсо и Фелипе Маса са познатите лица в екипа на Лука ди Монтедземоло, който ще се борят за трофеите. В Мерцедес GP са обнадеждени от последните резултати, че тази година ще стоят много по-стабилно на пистата и с много повече мощ в болидите. Нико Розберг и Михаел Шумахер ще се борят освен един срещу друг и за общата кауза тимът им да прогресира и да запише победи.

Освен 4-те водещи тима другите кандидати за слава през сезона са 8 на брой. Лотус Рено с Ник Хайдфелд и Витали Петров са от тези тимове, като титулярният им пилот Роберт Кубица преживя ужасна катастрофа в рали състезание и ще пропусне сезона. Уилямс залага на опитния Рубенс Баричело и новака във Ф1 венецуаелец Пастор Малдонадо. Форс Индия ще разполага с Адриан Сутил и Пол ди Реста. Камуи Кобаяши и Сергио Перес ще защитават цветовете на Заубер.
Последните 4 тима, който ще гледаме през годината са: Торо Росо с пилоти Себастиан Буеми и Хайме Алгуерсуари, Лотус – Ярно Трули и Хейки Ковалайнен, Испания Косуърт – Нараин Картакеян и Витантонио Лиуци, Върджин – Тимо Глок и Жером Дамбозио.
 
 
 
 
 
 
 
Всички екипи са дали 100% от себе си в предсезонната подготовка, сега е време да покажат възможностите си в реалната битка – дългия сезон в шампионата. Ето и официалният лист на ФИА за състезанията през годината:
 
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар