вторник, 26 октомври 2010 г.

… и кандидатите за „Златна топка” за 2010-та са ...


Без Уейн Рууни, Рикардо Кака, Диего Милито и Франк Рибери в кандидатурите за футболист на годината за 2010-та. Това стана ясно, след като от ФИФА обявиха кандидатите за приза „Златна топка на ФИФА”, който ще се връчи за първи път в историята, след като наградите Футболист на ФИФА и „Златна топка” се обединиха.
Но какво по-добро имат кандидатите, отколкото притежават тези три футболиста? Най-големите фаворити за приза са Ариен Робен, Уесли Снайдер, Шави, Андрес Иниеста и Диего Форлан. Робен игра двата най-големи финала във футбола тази година – тези на Шампионската лига и на Световното първенство по футбол. Жалкото за него е че и двата бяха загубени от неговите отбори – Байерн и Холандия. Снайдер също игра в тези финали, но единия го спечели – този с клубния си тим Интер. И двамата холандци станаха шампиони с клубовете си съответно в Германия и Италия. Испанците Шави и Иниеста станаха световни шампиони тази година и точно това е шансът им да вземат „Златната топка”. Минусът им е че с Барселона не стигнаха до края на Шампионската лига, но пък в Испания станаха отново шампиони.
 
Последният от големите фаворити е уругваецът Диего Форлан. Диего спечели Лига Европа с Атлетико Мадрид а по-късно и Суперкупата на Европа, помогна най-много на Уругвай да достигне до топ 4 на света, като стана и голмайстор на Мондиал 2010. Други имена, заслужаващи поне коментар, че присъстват са Лионел Меси, Икер Касияс, Кристиано Роналдо. Меси пак „носеше” Барса, Свети Икер спасяваше почти всичко за Испания и за Реал Мадрид, а Роналдо бележи гол след гол за мадричани, като за 46 срещи има 44 гола за тима. Немците Томас Мюлер, Месут Йозил и Филип Лам заслужено са класирани на призовите места, но едва ли някой от тях ще вземе голямата награда. Интересно е че няма кандидатиран англичанин. Интересно е че присъстват Асамоа Гиан, Дани Алвеш и Сеск Фабрегас – играчи, от които първия играе за Съндърланд и бе от една страна виновник за отпадането на Гана на четвъртфиналите на Световното, а другите двама едва ли бяха в оптимална форма през 2010-та година. Изборът ще бъде представен на 10 януари 2011 година в Цюрих, Швейцария.

Няма коментари:

Публикуване на коментар